top of page

PUBLICATIES

Beknopte historiek van ‘De Lei’

Beknopte geschiedenis van ‘De Lei’ door Lydia Van Bouwel en Matthieu Opdenacker (1977)

 

Twee stichtende leden van Werkgroep De Lei verrichtten als eersten prachtig onderzoek naar de geschiedenis van dit buitenstadskwartier. Op basis van hun bevindingen stelde onze Werkgroep dossiers samen om het pleidooi voor behoud en bescherming van onder meer Hof van Leysen, Torenhof en domein Hertoghe inhoudelijk te funderen. 
 

Uitgegeven met de middelen van toen (gestencilde brochure maar met toegevoegde zwartwit afbeeldingen) brengt het de grote lijnen in de geschiedenis in kaart en zoomt het in op bijzonder gebouwen in de buurt. 
De uitgave bevat ook het gedetailleerde en goed gestoffeerde relaas van vijf van onze concrete strijddossiers: 

  • strijd om het Torenhof: van 5.04.1973 tot 22.06.1973;

  • strijd om de lindenbomen in Markgravelei: van 25.09.1972 tot maart 1976;

  • strijd om de kastanjebomen op de Fransenplaats;

  • strijd om het Hof van Leysen;

  • strijd om het domein Hertoghe: van 29.03.1926 tot 13.08.1975.

 

27 x 21 cm – soft cover – 36 pp. – zwartwit – 6 afbeeldingen – Laatste ex. € 5,00 – Enkel te koop tijdens onze activiteiten (Open Monumentendag, kerstborrel, Dag van het Park).

Leicahier 1

Leicahier 1 "Belpaire in de Lei. Tussen Torenhof en domein Hertoghe" door Karl Scheerlinck (2019)

 

Eerste van een reeks publicaties over de geschiedenis en het erfgoed van het prachtige Leikwartier.

De directe aanleiding vormt de 500ste verjaardag van de geboorte van Gilbert Van Schoonbeke & de 100ste verjaardag van de oprichting van de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen in de Jozef de Bomstraat (nu Thomas More).
 

Aan de hand van oude plattegronden en foto's volgen we de boeiende ontwikkeling: vanaf de stichting door Van Schoonbeke van een groene buitenij met hoven van plaisantie voor de Antwerpse 'beau monde' tot de inlijving als stadskwartier, eind negentiende eeuw.
We treden in de voetsporen van de begoede families Teichmann, Belpaire en Hertoghe: hoe zagen hun prachtige buitenverblijven eruit, en wat rest er nu nog van? Hun rijkdom werd aangewend voor veel initiatieven ten goede van de gemeenschap. Wie kent vandaag het Louise-Marie ziekenhuis, Sint-Camillus, Koca, de scholen van de Van Trierstraat of de Hertsdeinstraat niet?

 

Het boek brengt mooie verhalen en getuigenissen uit eerste hand, maar ook beschrijvingen van huizen die op de schop gingen voor fantasieloze hoogbouw. Veel aandacht gaat naar het Torenhof en het domein Hertoghe: waar Marie-Elisabeth en de haren een zalige tijd doorbrachten.

 

Uitgave Plakkaat & Co – 24 x 20 cm – soft cover – 96 pp. – quadri – 114 afbeeldingen – bibliografie & 292 noten – Laatste ex. € 25,00 – Bestel hier

Leicahier 2

Leicahier 2 "150 jaar Van Trierstraat" door Karl Scheerlinck, Gerd Thys, Bert Kwaspen (2019)

 

Als verjaardagsgeschenk krijgt de Van Trierstraat een biografie cadeau! Deze 150-jarige korte straat in het Antwerpse Leikwartier is veeleer een onopvallende en weinig bekende weg. Daar mag verandering in komen want historisch onderzoek heeft veel interessante weetjes opgeleverd. De Van Trierstraat vormt een mooie casus om een aantal belangrijke Antwerpse gebeurtenissen en evoluties te illustreren.

 

U verneemt hoe landbouwgebied buiten de stadsmuren veranderde tot een straat die nu een gegeerde woonplek is. Aan de hand van mooi beeldmateriaal, anekdotes, historische duiding en getuigenissen vertellen we over stadsontwikkeling, over hoe overheid en parochie hun stempel op de straat drukten qua gezondheidszorg en onderwijs en hoe een bedrijf als F.X. de Beukelaer, die Elixir d’Anvers stookt, het uitzicht van de straat mee bepaald heeft.

We kijken naar de architectuur van de gevels maar evenzeer naar de mensen die achter de mooie voordeuren woonden en werkten gedurende die honderdvijftig jaar.
Over elk huis vindt u in dit boek een kleine of grote historie. Gaande van welke ateliers er waren, over de menselijke drama's na de moordende inslag van een vliegende bom, tot de momenten van vertier met straatfeesten en de jarenlange aanwezigheid van jeugdhuis Kludde en de Lange Wapper.

 

De mooi verzorgde biografie van de Van Trierstraat is ook het verhaal van een buurt en van Antwerpen en dat is een toost waard, santé! 

 

Uitgave Plakaat & Co – 4 x 20 cm – 128 pp – quadri – € 25.00 - Bestel hier

75 jaar Sint-Laurentiuskerk

Kunstboek "75 jaar Sint-Laurentiuskerk" door Karl Scheerlinck (2009)

 

Dit fraai vormgegeven kunstboek verkent alle aspecten van het neobyzantijnse art decogebouw.

Het onthult de intrigerende wordingsgeschiedenis van de kerk en zoomt in op de verborgen symbolische betekenissen van de architectuur en de kunstwerken. De lezer krijgt uitvoerige iconografische en stilistische duiding bij de cultusobjecten. 

 

Het boek kan zowel de leek als de specialist bekoren.

Waarom moest de oude Bourlakerk verdwijnen?

Hoe kon dit megalomane bouwproject gefinancierd worden?

Waarom werd de toren pas in een tweede fase gerealiseerd?

Waar en waarom heeft men tot in de 21ste eeuw gescreend en geboord, op zoek naar het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters?

Uitgave Sint-Laurentiusparochie Antwerpen - 24 x 20 cm – soft cover – 200 pp – quadri – 300 afbeeldingen – 800 noten – laatste exemplaren € 30,00 - Bestel hier

Marie-Elisabeth Belpaire

"Marie-Elisabeth Belpaire. Een vrouw met impact" onder redactie van Karl Scheerlinck, Helga Van Beeck en Rita Vanderheyden (2019)

​​​​​​​Marie-Elisabeth Belpaire (1853-1948) woonde van bij haar geboorte aan de Markgravelei in het Leikwartier. Ze groeide uit tot een van de invloedrijkste vrouwen in Vlaanderen aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Geïnspireerd door haar tante, Constance Teichmann, 'de engel van Antwerpen', en met de hulp van een onmetelijk familiefortuin, verdiend met de productie van buskruit, bracht ze een reeks sociale, artistieke en educatieve initiatieven tot stand. Zo richtte ze scholen op en instituten voor voortgezet onderwijs, speciaal voor meisjes, en stichtte ze het literaire tijdschrift Dietsche Warande en Belfort.

 

Dit boek bevat een dozijn essays die de vele facetten van haar boeiende persoonlijkheid en haar inzet belichten. De onmiddellijke aanleiding tot de publicatie ervan is de honderdste verjaardag van de stichting van de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen in Antwerpen (aan de Jozef De Bomstraat), die Marie-Elisabeth Belpaire oprichtte en financierde. 
 

Uitgave Academia Press – 24 x 20 cm – soft cover – 304 pp – quadri - 300 afbeeldingen – 527 noten – € 29,99 – Bestel hier.

 

Jules Hofman

 

'Jules Hofman 1859-1919' door Alex Elaut (2019)

 

Architect Jules Hofman (1859–1919) behoort tot de belangrijkste Antwerpse vertegenwoordigers van de art nouveau. Na zijn studie aan de Antwerpse academie bouwde hij een groot aantal woonhuizen en handelszaken in Antwerpen, aanvankelijk (voor 1898) in diverse neostijlen, nadien in art-nouveaustijl.

Zijn bekendste werk kwam vanaf 1892 in de wijk Zurenborg tot stand, in opdracht van een lokale bouwmaatschappij. In 1909 werd hij hoofdarchitect van bouwmaatschappij Vooruitzicht, waarvoor hij in 1913 zijn grootste project realiseerde, de synagoge Machsike Hadass in de Oostenstraat.

 

Stokerij de Beukelaer in de Haantjeslei is wellicht zijn bekendste realisatie en ook voor de Arthur Goemaerelei, Bosmanslei, Robert Molsstraat, Jan Van Rijswijcklaan ontwierp hij heerlijke panden die in dit mooi geïllustreerde boek de revue passeren.

24 x 22 cm – hardcover – 96 pp – quadri – 100-tal afbeeldingen – € 25,00 – Bestel hier of telefonisch.

 

Scan_20190809.jpg
328339-Belpaire_in-de_Lei_cover_LR-aab32.jpg
96656196_10222173383185564_6477039977787031552_n.jpg
75-jaar-sint-laurentiuskerk.jpg
9789401462624.jpg
Jules Hofman.jpg
bottom of page