top of page

WANDELINGEN

​

De Lei light

​

Deze wandeling volgt de hoofdas van onze buurt: de 'Lange' of 'Markgravelei': meer bepaald van de Fransenplaats tot aan het Torenhof. U verneemt de essentie over de ontstaans- en ontwikkelingsgeschiedenis: van Gilbert Van Schoonbeke tot nu.

U verneemt waarom deze buurt zoveel zorginstellingen bezit, en hoe het komt dat de fabriekjes zich in de periferie van de Lei bevonden. We staan stil bij enkele fraaie gevels en flaneren door wat ooit 'hoven van plaisantie' waren. 

 

Duurtijd max. 1 uur. De wandeling wordt geleid door een bestuurslid van vzw De Lei, zelf stadsgids of (kunst)historicus. Meer info of reservatie?

 

Hoven van plaisantie & herenhuizen

​

Het groene en residentiële karakter van de Lei danken we aan het genie Gilbert Van Schoonbeke.

We zien hoe en waar dit begrip concrete gestalte kreeg, buiten de toenmalige Antwerpse stadsgrenzen. We brengen een aantal beruchte zomerverblijven in kaart en wandelen doorheen de restanten van de hoven Havenith en Leysen.

Zo bereiken we de Belpaireverkaveling, met een herinterpretatie van de riante panden van weleer. Wie ontwierp de huizen in de Arthur Goemaerelei, de Bosmanslei, de Van Putlei? En wie kon zich zulke stadsvilla's veroorloven?

Aan de hand van historische oude kaarten en historische foto's krijgt u een zeer goed beeld van hoe goed het hier in de 17de of begin 20ste eeuw toeven was. 

 

Duurtijd circa 1,5 uur. De wandeling wordt geleid door een bestuurslid van vzw De Lei, zelf stadsgids of (kunst)historicus. Meer info of reservatie?

​

 

Art deco & modernisme

​

Het residentiële Leikwartier ging tussen de twee wereldoorlogen apart om met de uitdagingen en mogelijkheden van die moderne architectuur. Verschillende toonaangevende architecten, die automatisch en terecht met de Tentoonstellingswijk geassocieerd worden, leverden uitgerekend in onze wijk een mooie staalkaart van hun vroege kunnen.

Iedereen kent de Singel van Léon Stynen en het "huis met de luipaarden" van Paul Smekens.

Maar net als zijn tijd- en geestesgenoten Eduard Steenbergen en Jos Smolderen tekenden ze in de omgeving voor wel meer huizen en zelfs flatgebouwen.

 

Deze wandeling bevat beslist een stuk of wat verrassingen voor wie van art deco en modernistische architectuur houdt! Aan de hand van bouwplannen roepen we ook op wat ooit was, of ooit had kunnen zijn.

​

Duurtijd anderhalf uur. De wandeling wordt geleid door een bestuurslid van vzw De Lei, zelf kunsthistoricus. Meer info of reservatie?

​

 

Sint-Laurentiuskerk

​

Er werden in het interbellum veel moderne kerken opgetrokken, ook in Antwerpen. In de voortvarende Sint-Laurentiusparochie zette de kerkfabriek heel nadrukkelijk zijn schouders onder een megalomaan project, dat de steun genoot van burgemeester Frans Van Cauwelaert, die hier pas was komen wonen. Jozef Huygh won de architectuurwedstrijd.

 

Na de oorlog drukten architect Jos Smolderen en kunstenaar Joan Collette hun stempel op de verfraaiing van het interieur. We verkennen tijdens het bezoek de perikelen van de bouw en decoratie, van bij de eerste steen tot vandaag.

We genieten van het gesamtkunstwerk van "De Pelgrim" en van de individuele bijdragen van de kunstenaars. We zoomen in op de symboliek van architectuur en aankleding.

​

Duurtijd 1,5 uur. De wandeling wordt geleid door een bestuurslid van vzw De Lei, zelf kunsthistoricus. Meer info of reservatie?

​

 

Pierre Bourla & de Lei

​

Pierre Bruno Bourla heeft als stadhoofdbouwmeester mee het uitzicht van de Lei bepaald: niet alleen door zijn adviezen bij bouwaanvragen, maar ook en vooral door de bouw van de derde parochiekerk én pastorie tussen 1824 en 1826. De Lei was toen nog een vredig, landelijk kwartier, ver van de Spaanse vesten, en nog niet bekneld door de Brialmontvestinggordel.

We bezoeken de pastorie en vergelijken de wijzigingen die opvolger Peter Dens in 1869 aanbracht met het origineel van Bourla.

We gaan ook in op de saga van de Rechtvaardige Rechters want de pastorie kreeg ongenode speurders op bezoek. In tegenstelling tot de pastorie, ging Bourla's kerk tegen de vlakte. We roepen die neoklassieke tempel op aan de hand van foto's, plannen en enkele bewaarde kunstwerken.

 

Duurtijd 1 uur. De wandeling wordt geleid door een bestuurslid van vzw De Lei, zelf stadsgids of (kunst)historicus.

Let wel, door de verbouwingswerken aan de pastorie kan deze wandeling voorlopig niet geboekt worden.

​

 

​

20220707_114112.jpg
AX5562.jpg
41432499_1670422486419116_7695137349117673472_n.jpg
DSC_0326.JPG
005-Colorized-Enhanced - kopie.jpg
bottom of page